Zakonski okviri

Zakonsko okuženje ovog momenta nije u skladu sa potrebama OSI i njihovih porodica. Ukoliko i postoje, nisu uvek dosledno promenjivana.

U cilju rešavanja prepreka za život osoba sa invaliditetom I njihovih roditelja (staratelja), Fondacija će, u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, angažovati se na organizaciji:

– adaptaciju stanova osoba u kolicima,

– traženju I angažovanju građevinskih firmi u cilju izgradnje stambene jedinice po

principima pristupačnosti a po tržišnim uslovima,

– zapošljavanje roditelja OSI,

– formiranju pravnih lica gde će roditelji OSI imati mogućnost zapošljavanja,

– organizovanje privrednih aktivnosti u okviru Fondacije gde je moguće zaposlenje

roditelja OSI, samih OSI, članova porodice kao I zaposlenje redovne populacije.

Dodatna aktivnost Fondacije će biti usmerena na davanju direktnih sugestija I predloga koje imaju za cilj poboljšanje konkretnih zakona, akata, pravilnika koji proističu iz pozitivnih propisa, kao I u kreiranju novih rešenja koja imaju za cilj lakše funkcionisanje roditelja OSI i prepoznatljivosti problema sa kojima se suočavaju.

Bitno je napomenuti:

  1. Nacionalna služba za zapošljavanje ovog momenta nema opciju „Roditelj OSI“
  2. Zakon o porezu na dohodak građana nema opciju da se radi kraće od 40 sati nedeljno što ima za posledicu da isplata zarade za populaciju roditelja OSI bude skuplja sa aspekta Poslodavca, jer roditelj uglavnom može da radi 3 do 5 sati dnevno. Ovo radno vreme nije uslovljeno radnim kapacitetom roditelja, već je njegova nemogućnosti da OSI bude negde zbrinut 8 i više sati dnevno.

Fondacija je u obavezi da se u svom radu pridržava zakonske regulative kojom se sprečava diskriminacija osoba sa invaliditetom i da se pridržava Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kao i Opšte uredbe EU o zaštiti podataka ličnosti.

Иди на врх
sr_RSSerbian